James Hirvisaari - ankaraa kritiikkiä
 

227. Kristitty ei voi olla rasisti

Evankeliumi kuuluu kaikille kansoille, ja kaikilla ihmisillä on luojan edessä yhtäläinen ihmisarvo. Kristinuskossa suhtaudutaan lähimmäisenrakkaudella kaikkiin ihmisiin - ihonväristä ja kansallisuudesta riippumatta. Siten kristitty ei kerta kaikkiaan voi olla rasisti.

Kirkon ensisijainen tehtävänä on evankeliumin julistaminen eikä hyväntekeväisyysjärjestönä toimiminen. Kuitenkin esimerkiksi maahanmuuttopoliittisissa kannanotoissaan kirkko on eksynyt sivuraiteille. Lisäksi kirkkoa vaivaa ”naivitustauti”, eli julistus on valitettavan usein lapsellista liturgiaa ja epä-älyllistä hölynpölyä.

Monilla ihmisillä onkin kovin kielteinen asenne kristinuskoa kohtaan. Ajattelen niin, että se on kristittyjen eikä kristinuskon vika. Kirkko mielletään hää- ja hautajaisviranomaiseksi, ja hengellisen elämän sisältö on useimmille täysin vieras. Papisto on etäällä kansasta ja koreilee upeilla vaatteilla. Kristityt ovat epäonnistuneet sanoman välittämisessä.

Evankeliumi ei ole lakikokoelma vaan hyvä sanoma sovituksesta, lähimmäisenrakkaudesta ja ikuisesta elämästä. Lisäksi sen oppirakennelma muodostaa kaikista vastaväitteistä huolimatta erittäin älyllisen kokonaisuuden. Soisin hengellisen eetoksen ohjaavan kansakuntaamme oikeaan suuntaan.

Vastustajat astuvat harhaan yleensä aivan alkumetreillä. Puhutaan mielikuvituksesta ja taruolennoista, ja universumin luoja rinnastetaan joulupukkiin. Olemassaolomme on kuitenkin raskaan sarjan metafyysinen mysteeri, joka ansaitsee tulla käsitellyksi arvoisellaan älyllisellä tasolla.

Harmittelen sitä, että kristinuskoon suhtaudutaan usein myös "nuivissa" piireissä turhan negatiivisesti ja argumentoidaan asiantuntemattomasti. Kannattaisi katsoa kristinuskon mainetta pilaavien höppänöiden ohi evankeliumin oppiin ja aitoon sisältöön. Hengellisen elämän ydin ei kuitenkaan ole sen teoreettinen puoli vaan elämä itse, seurakunnan spiritualiteetti.

Tasokas teologinen prosessointi kuuluu aivan oleellisesti kaikkiin ontologisiin pohdintoihin.
 


 

jameshirvisaari.com

 

Blogitekstini otsikko on ehkä provosoiva, mutta sanomani on ymmärrettävä oikein. Kristinuskoon kuuluu - varmasti rasiminvastainen - periaate eli ilosanoman levittäminen kaikille kansoille ja suhtautuminen lähimmäisenrakkaudella kaikkiin ihmisiin - ihonväristä ja kansallisuudesta riippumatta. Siinä on sanomani ydin. Ja kristittynä myös minulla itselläni on juuri tämä sama asenne kaikkia ihmisiä kohtaan - joten kaikenmoiset rasismisyytökset ja demonisoinnit voisi jo vihdoin jättää sikseen. Sellaiset mustamaalaukset ja henkilökohtaiset herjaukset ovat ilkeämielisten valehtelijoiden pakkomielteistä harrastusta. Kristinuskon hengessä toivotan silti sellaisillekin kaikkea hyvää - ennen kaikkea evankeliumin osallisuutta ja mielenmaailman puhdistumista. Kristinuskon perspektiivistä kaikki ihmiset ovat ilosanoman kohteina ja sovituksen tarpeessa.

Syntisenä olentona kristitylläkin voi toki olla erilaisia moitittavia ominaisuuksia. Ja rasismi-käsite on menettänyt merkityksensä, kun kaikenlaista syrjintää nimitetään rasismiksi: On olevinaan ikärasismia, sukupuolirasismia, kulttuurirasismia jne. Itse en siis hyväksy rasismia, mutta minä pidän kristillistä kulttuuria ilman muuta henkisesti ja hengellisesti kehittyneimpänä kulttuurin muotona. Voitaisiinko sanoa, että se on "kulttuurirankkausta" (ranking) tms, mutta rasismia se ei ole missään muodossa.

©  jameshirvisaari.com