James Hirvisaari - ankaraa kritiikkiä
 

188. Kolminaisuudesta

 

Tulkitsen kristinoppia niin, että samalla tavoin kuin ihminen on yksi ja samalla kolme (sielu, ruumis, henki), samoin Jumala on yksi ja samalla kolme (Isä, Poika, Pyhä Henki). Kolmiyhteys ei käsitykseni mukaan tarkoita kolmea persoonaa - ei ainakaan persoona-sanan tavanomaisessa merkityksessä.

Kolminaisuutta voidaan verrata sähkölamppuun oheisen kuvan mukaan. Kuvan analogian mukaan Jumalan rakkaus on energiaa, joka ilmenee eri olomuodoissa:

 

 • SÄHKÖVIRTA
  on energian perusmuoto, kuten Isä on elämän ja jumaluuden näkymätön ja salattu alkulähde.
 • LAMPPU
  on laite, jonka kautta sähkö muuttuu valoksi ja lämmöksi, kuten Poika on rakastava, näkyvä hahmo, jonka kautta Isän rakkaus säteilee ja jonka lähellä on lämmintä ja hyvä olla.
 • VALO
  on lampusta loistavaa kirkkautta, kuten Pyhä Henki on Pojasta loistava Isän kirkkauden säteily, Jumalan läsnäolo täällä, rakkauden puhdas ilmapiiri, tietämme valaiseva ja meitä johdattava Jumalan välitön vaikutus. (Mehän emme nyt Poikaa näe, emme myöskään Isää, mutta Jumalan valkeus on keskuudessamme Henkenä, puhtaana ja pyhänä rakkauden Henkenä.)
   

Pääidea tässä analogiassa ei ole Jumalan olemuksen selvittäminen vaan se, että myös ME voimme olla Raamatun opetuksien mukaisesti Jumalan kuvina Jeesuksen tavoin lamppuja, joiden kautta Jumalan rakkaus loistaa maailmassa.

Rakkaus vaikuttaa meissä ja meidän kauttamme: lampuissa (meissä) kulkeva sähkövirta muuttuu valoksi ja lämmöksi, jotka säteilevät ympärillemme. Valo syrjäyttää pimeyden, pahuus väistyy, rakkaus voittaa!

 

Metafysiikka on intohimoni ja tärkein harrastukseni. Laitan muistiin kiteytettyjä ajatuksiani joistakin keskeisistä aihepiireistä lyhyen kirjoitussarjan muodossa tänne Vapaavuoroon.

 

Näkemyksieni mukaan ihmisen olemus on siis varsin laaja: syvällä sielun tasolla tavoitetaan metafysiikan rajapintoja, ja hengen tasolla ihminen ulottuu helposti ruumiinsa ulkopuolelle, mikä ilmenee muun muassa kykynä vaikuttaa vallitsevaan ilmapiiriin.

©  jameshirvisaari.com